logosbeneficaireserasmusright en e1598623448762 768x222 1

Το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης συμμετέχει και φέτος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μαθησιακής Κινητικότητας KA122 Erasmus+ 2023 με τίτλο: «Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα. Λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά…(Frank Zappa). Διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, αποκτούμε ανοικτή σκέψη, λύνουμε συγκρούσεις, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι εκπαιδευτικοί με χαρούμενους μαθητές» .
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 11 ως την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στη Φλωρεντία η επιμορφωτική δράση «Διαχείριση συγκρούσεων, ενσυναίσθηση και πρόληψη σχολικού εκφοβισμού», στην οποία συμμετείχαν οι δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας , Μπουρονίκου Ευανθία ΠΕ02 και Ρουκά Ευαγγελία ΠΕ11, καθώς και εκπαιδευτικοί από άλλες πέντε χώρες. Αρχικά, κάθε ομάδα παρουσίασε το σχολείο που εκπροσωπούσε, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας της και στη συνέχεια έγινε εισαγωγή στο πρόγραμμα και στα θέματα τα οποία θα απασχολούσαν τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.
Έγινε ενημέρωση για τις έννοιες της ενσυναίσθησης, της ενεργητικής ακρόασης, της θετικής ψυχολογίας και της ανεκτικότητας στο διαφορετικό και, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και βιωματικά εργαστήρια, έγινε εξοικείωση με τεχνικές προώθησής τους στο σχολικό περιβάλλον, ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις ή, αν προκύψουν, να γίνει καλύτερη διαχείρισή τους. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στον ρόλο της ηγεσίας και στη συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον και η αίσθηση της κοινότητας σε όλους.
Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες από τα εκπαιδευτικά συστήματα και την καθημερινότητα στα σχολεία τους, διαπιστώνοντας πως τα θέματα που πραγματευόταν το επιμορφωτικό σεμινάριο ήταν κοινά σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν. Απόσταγμα της συμμετοχής όλων την εβδομάδα αυτή ήταν πως, μέσα από τις συγκρούσεις , είναι δυνατόν να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας και να διαμορφωθεί μια νέα, συναισθηματικά υγιής, πραγματικότητα στον σχολικό χώρο.
Τέλος δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματος, ενώ πραγματοποιήθηκε και εκδρομή στην όμορφη περιοχή της Τοσκάνης, αφού ένας από τους στόχους της κινητικότητας είναι και η γνωριμία όλων με τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας υποδοχής.

Loading

Αφήστε σχόλιο